Főoldal Menü bezárása

Diapozitív Stresszoldás 0-100 éves korig gyógyszerek és mellékhatások nélkül

Ha kellemetlenség ér bennünket - pl. lelki megterhelés, valakinek az elvesztése, csalódás, igazságtalanság, de a hirtelen hőmérséklet-ingadozás vagy sérülés hatására is - felborul a lelki egyensúlyunk, szorítást érzünk a mellkasunkban, a szívünk szinte a torkunkban dobog, megfájdul a fejünk, a gyomrunk gombóccá ugrik össze, lépten-nyomon hasmenés kerülget bennünket, stb. Ilyenkor a szervezet a stressz hatására bekapcsolta alkalmazkodó berendezését. A mellékvese elkezdi termelni az adrenalin "harci" hormont, amely felviszi a vérnyomást, a májból kiömlik a véráramba a glikogén (tartalék tápanyagként szolgáló keményítő), hogy legyen energiánk a kellemetlen stresszhatás elviselésére. A megterhelés a központi idegrendszeren keresztül váltja ki ezt a reakciót. Nemhiába mondják egyesek, ha felidegesítik őket, hogy "Felment a pumpám", vagy "Felment a cukrom". 

 

tipikus stresszbetegség például a gyomor- és patkóbélfekély, magas vérnyomás.

A mérsékelt stressz olykor még jótékony hatású is. Figyeljük meg a nyugdíjba vonuló embereket. Akinek nincs kedvtelése, elfoglaltsága, az előbb-utóbb megbetegszik, mert hiányzik neki a mindennapi munka, munkahelyi sikerélmény. Kezdi feleslegesnek érezni magát, üresnek az életét, és depresszióba esik. Pedig annyi minden van, amit korábban, amíg nem volt nyugdíjban, nem tudott megtenni! Jó regényeket olvashat, unokákkal foglalkozhat, kirándulhat, kertészkedhet stb.

Stresszes állapotok

De nézzük meg, hogy Selye János, Komárom szülötte hogyan fogalmazta meg a stresszt. A stresszbetegségnek három stádiumát különböztette meg.

  • Riadóállapot

Az első stádium a riadó, amikor a negatív külső hatásra felfut a vérnyomásunk. Az ősembernek pl. földbe gyökerezett a lába, ha jött a vadállat vagy az ellenség, a szem pupillái összehúzódtak, hogy élesebben lásson, szemügyre tudja venni a támadót, és el tudja dönteni, hogy megvívjon-e vele vagy elfusson. Mi nem futhatunk el a problémák elől. Stressz például számunkra, ha új feladattal bíznak meg bennünket, amely sok gonddal jár, vagy a család olyasmit talál ki számunkra, amibe nem szívesen fogunk. Tehát a stressz a feszültség első stádiumában nagyon magas.

  • Alkalmazkodó állapot

Ekkor már kezdünk megbarátkozni a problémával, és megpróbáljuk megoldani. Ahogy közeledünk a megoldáshoz, úgy csökken bennünk a feszültség, kezdjük visszaszerezni a nyugalmunkat.

  • Feloldódás

Amikor befejeztük a kellemetlen feladatunkat, akkor következik az utolsó stádium, a stressz vége, illetve a stresszhelyzet feloldódása.

A természet patikája

Csak az a baj, hogy még az egyik stressz el sem múlik, már jön a másik. És, ha a feszültség napról napra, hétről hétre tart, alkalmazkodóképességünk kimerül, és jönnek a betegségek. Ilyenkor bizalommal fordulhatunk a természet patikájához, azokhoz a gyógynövényekhez, amelyeknek kivonatai és illatai segítik elűzni őket.

A stressz leküzdésében elsősorban az idegerősítő gyógynövények vannak segítségünkre. A szintetikus gyógyszerek családjában nincsenek idegerősítő hatásúak, csak nyugtatók és altatók. A nyugtató szintetikus gyógyszerek alcsoportja, az úgynevezett feszültségoldók olyan nyugalmat idéznek elő, mint amikor a szervezetünk természetesen nyugszik meg, és kellemesen érezzük magunkat. Csakhogy ezek a szerek (pl. diazepam, seduxen, nitrazepam) idővel depressziót váltanak ki, azaz azt okozzák, ami ellen alkalmaztuk őket.

A gyógynövények viszont nem okoznak függőséget. Az idegerősítők és illatuk megemeli a küszöböt a stressz negatív hatásai előtt - ezáltal jobban bírjuk a megterhelést, azaz mi fogunk uralkodni a problémán, amely azelőtt nyugtalanságot, feszültséget váltott ki bennünk.

Legközelebbi tanfolyamok

  • Nincs jelenleg aktuális tanfolyam

Kapcsolatfelvétel velem

Email: info@zsokavar.hu
Telefon: 06-20-361-7812

Telefon: 06-1-257-90-61